Skrevt d. 12.12-2022

Kræver almindelig pelspleje af en erfaren ejer

En Rottweiler er en hundrace, der anbefales til erfarne hundejere, som ved, hvordan en så krævende hund skal opdrages og socialiseres. Når det handler om pleje af din Rottweiler, ligger der derfor også en stor opdragelse og socialiseringsproces i det, når den skal vænnes til at få et bad, få klippet negle og blive børstet. En Rottweiler er en stor hund med en kort pels, der egentlig blot kræver, at man børster den en gang om ugen. Derudover kommer almindelig vask og pleje, som vi vil se nærmere på her i denne blog, så du kan pleje og vaske din Rottweiler på den bedste måde. Dette handler både om almindelig hygiejne og om, at den ikke får sår og rifter, der hen ad vejen kan genere den og skabe større gener som sår og betændelse.  

Pleje Af Rottweiler

Tilvæn din Rottweiler tidligt til et bad 

Som sagt er en Rottweiler en hund, der kræver en erfaren ejer, og her er det vigtigt at vænne den fra hvalp af at blive vasket og plejet, så det bliver en naturlig rutine for både dig og hunden. Som udgangspunkt skal din Rottweiler bare børstes en gang om ugen, men alt efter hvor meget udendørsaktivitet den har, hvor den også ruller sig i græsset, i mudder eller løber på stranden, er et bad en gang om måneden et godt udgangspunkt. Vasken af hunden skal både indebære, at dens hud bliver vasket, og ligeledes dens pels. Du kan bruge en balje med varmt vand, som du kan bruge som en leg når den er helt lille. I kan have nogle pivedyr oppe i baljen, så den næsten ikke opdager, at den samtidig bliver vasket. 

Tjek for flåter, rifter, sår og små sten 

Når din Rottweiler har boltret sig på stranden, i haven, på marker og i skoven er den måske fyldt med flåter, små sten i poterne og rifter og sår på huden. Det er her vigtigt, at du tjekker den efter, når I har været ude på en længere gå eller løbetur, hvor du ved, at den kunne have fået sådanne ting på hud og pels og i mellem poterne. Dette skal den også vænnes til fra hvalp af, at du tager den under kærlig lup, hvor du tjekker dens poter i gennem, lige løber hånden igennem dens pels og efterser dens ører, øjne og snude. Såfremt den begynder at opføre sig lidt mærkeligt med at pive, halte eller blive ved med at slikke sig et bestemt sted, kan du her være ekstra opmærksom på, om det kunne skyldes noget i dens hud eller pels, der sidder og generer den. 


 Hvor ofte skal min Rottweiler vaskes?  

En Rottweiler har en kort pels, som ikke behøver at blive vasket så ofte. Det er nok, at du børster den igennem en gang om ugen. En hund er konstrueret til at have et sundt lag fedt på hele overfladen af huden og pelsen, og det har en vigtig funktion i forhold til at beskytte huden. Samtidig giver det næring til pelshårene. Det kan derfor også være forkert at vaske den for ofte, fordi man dermed vasker dette vigtige fedtlag væk, som den skal bruge til at regulere næring og beskyttelse af hud og hår med. Når dette så er sagt, skal den også i bad, når den har været ude og give den gas i naturen og er blevet decideret beskidt af mudder, støv, sand og jord. Det anbefales derfor at du som hovedregel vasker den hver anden måned og derudover, når den virkelig trænger. Der skal mindst gå fire uger, hvor den ikke bliver vasket, så huden ikke tørrer ud. 


 Sådan vasker du din Rottweiler  

Når du har trænet din Rottweiler fra hvalp af til at blive vasket i en balje og hvor I har gjort det til en leg, og den er vant til at blive nusset, rørt ved og masseret, er det ikke noget problem at have den i bad. Den vil ligefrem nyde det! I starten kan I være to om det, så den ene distraherer og den anden vasker og skyller.  


 Brug de rigtige produkter

Der findes hundeshampoo i dyreforretninger fysisk og online, som du kan bruge. Shampooen skal være blid og beregnet til hunde. En menneske shampoo har for høj en PH værdi og er for skrap mod hundens hud.  


 Brug en balje eller et badekar

Det kan være en god ide at lægge alle remedierne klar ved enten baljen eller badekarret, så du ikke skal til at hente dem, når du sidder ved siden af hunden. Hav sæbe, hårtørrer og håndklæde parat. Et badekar er en god løsning, i det hunden ikke lige kan hoppe så nemt op ad dette. Læg gerne et underlag i bunden, som er skridsikkert, så hunden ikke glider rundt. Der skal ikke fyldes vand i karret, men blot bruges håndbruseren til at bruse hunden over med. Sørg for at skærme dens hoved lidt, så den ikke får vand i øjnene. 

1. Vælg den rette temperatur for vandet 

Vandet må hverken være for koldt eller for varmt. Helst ikke for varmt, men mere til den mellem varme side. Brus vand over Rottweileren og tal med den undervejs og ros den. Giv den eventuelt godbidder som hvalp, så den synes, at det er en positiv oplevelse. Observer hunden og se, om den reagerer på temperaturen og se, om du eventuelt skal regulere temperaturen. 

2. Brug en hundeshampoo  

Brug den købte hundeshampoo, hvor du masserer en smule ind i pelsen, hvor du laver lange, blide bevægelser over hele dens krop. Sørg for, at den ikke får sæbe i ørerne, øjnene og på snuden, som er sarte områder. Vask den grundigt alle steder, også inde i mellem poterne og ved numsen.  

3. Skyl med rigelige mængder vand  

Lige så meget som det er vigtigt at vaske den med sæbe, lige så vigtigt er det at skylle al sæben ud igen. Skyl hellere end gang for meget, end en gang for lidt. Ellers vil sæben sidde og genere hunden, og skabe irritation og tørhed på hud og pels. 

4. Frotter din hund godt 

Det kan sagtens ske, når du har vasket din hund, at den instinktivt vil begynde at ryste det af sig. Det er svært at undgå. Prøv dog at være hurtig til at frottere den dejligt tør og varm med et håndklæde, og føntør den efterfølgende, så den bliver helt tør. Såfremt den er fugtig stadigvæk efter et bad, vil der kunne dannes svamp på huden. Sørg derfor for at få den ordentligt tør, også selvom den er blevet utålmodig. 

Rottweiler Pleje

Anden pleje til din Rottweiler  

Selvom man forbinder pleje meget med vask, er der også andre ting, der gør, at man plejer sin hund. Det handler både om dens negle, tænder og mentale pleje.

Klipning af negle 

En Rottweiler har nogle kraftige negle, som skal klippes af og til. Det kan være sin sag at klippe dens negle og er du usikker på det, er det bedre at gå til en veterinærsygeplejerske eller en dyrlæge og få det gjort. Dens negle vokser hele livet og du kan høre, når den går på et gulv, om det klikker, når den går. Så er det tid til at få neglene klippet. 

Rensning af tænder

En Rottweiler har brug for nogle store tyggeben til sine kraftige tænder, så de ikke går til. Dens tænder er skabt til at blive brugt, og dermed skal de både have kraftige ben samt ses efter med jævne mellemrum. Det kan også overvejes, om den skal tilses af en dyrlæge og have fjernet tandsten. 

Uanset hvilken race, der er tale om, skal alle hundes tænder renses. Dette skyldes, at de ikke spiser det kost, som de oprindeligt spiste, men får mad, som er fri for mange ting, som kan udfordre dens tænder på en god måde. Dette tjek af hundens tænder skal ske lige fra den er hvalp, så den både vænner sig til at få åbnet sin mund og blive efterset her, og så den ikke udvikler dårlige tænder, som ender med at skulle trækkes ud.